Ukrajnai háború

Ukrán szakszolgálat: Ukrajna eltalált két oroszországi olajtárolót

A bázisokon 26 ezer köbméter orosz üzemanyagot és kenőanyagot tároltak.

2024.04.24 19:00MTI

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai szerdára virradó éjjel eltaláltak két üzemanyag- és kenőanyag-tárolót, valamint egy szivattyúbázist az oroszországi Szmolenszki területen lévő Jarcevo és Rozdorovo településeken - közölték az SZBU-nál.

A közlés szerint ezeken a bázisokon 26 ezer köbméter orosz üzemanyagot és kenőanyagot tároltak. A robbanások után jelentős tüzek keletkeztek a létesítményekben, a személyzetet pedig evakuálták. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán különleges szolgálatok többször is hangsúlyozták, hogy az ilyen létesítmények, amelyek az orosz védelmi komplexumot és hadsereget látják el, legitim célpontok Ukrajna számára.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 462 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz harckocsit, 43 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 32 drónt.

Az orosz erők szerda reggel rakétacsapást mértek a dél-ukrajnai Odesszára, a támadásban egy 43 éves nő sérült meg - közölte Oleh Kiper, a régió kormányzója a Telegramon. A tisztségviselő tájékoztatása szerint mintegy harminc házat rongált meg a lökéshullám. A DTEK energiaszolgáltató magánvállalat hozzátette, hogy a rakétatámadás következtében több elektromos vezeték megrongálódott, s emiatt a város egyik kerületében megszakadt az áramellátás. Az ukrán erők déli műveleti parancsnoksága közölte, hogy az orosz hadsereg sérült járművek egyik tárolóját vette célba, a katonák közül senki sem sebesült meg.

Az állami tulajdonú Ukrenerho áramszolgáltató vállalat arról írt közleményében, hogy a Harkiv megyét ért orosz támadások következtében - az erőművekben keletkezett károk miatt - az egész régióban áramhiány van, 207 ezer fogyasztó maradt szolgáltatás nélkül. A harcok miatt ugyancsak áramkimaradások vannak Dnyipropetrovszk, Donyeck, Mikolajiv, Odessza és Szumi régiókban, a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij megyében pedig a rossz időjárási viszonyok és egyéb okok miatt.

Harkiv megyében az orosz csapatok Kupjanszk városközpontját ágyúzták. A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint egy lövedék becsapódott egy használaton kívüli kétszintes épületbe, ahol tüzet okozott. A támadásban senki sem sérült meg.

Az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata nyilvánosságra hozta, hogy Ukrajna Koalíciós Támogatási Irodát hozott létre a partnerországok által nyújtott katonai segítség fenntartható és szisztematikus kezelésének biztosítására. Sztanyiszlav Hajder miniszterhelyettes kifejtette, hogy az új hivatal feladata az Ukrajnát különböző harci képességekben támogató koalíciókon belüli munka koordinálása és tervezése, valamint a partnerországokkal való kommunikáció állapotának elemzése. A tárca arra emlékeztetett, hogy 2023-ban hozták létre a különböző területeken működő koalíciók formátumát a partnerországok hatékonyabb segítségnyújtása érdekében. Eddig nyolc koalíció jött létre, köztük a légi- és rakétavédelmi koalíció.

Az ukrán parlament megszavazta azt az indítványt, amely az ukrán határőrség létszámának 15 ezer fővel való növelését irányozza elő - közölte Jaroszlav Zseleznyak ellenzéki képviselő a Telegramon. A törvényjavaslatot 327 képviselő támogatta, az elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség. Az előterjesztés szövege szerint az állami határőrség teljes létszáma a hadiállapot megszűnésétől vagy feloldásától számított egy éven belül legfeljebb 75 ezer fő lesz, ebből a katonák száma maximum 67 ezer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.